Stans finaste husbygge är alldeles strax klar.

Fasad renoveringen är snart klar!

Ett väl använd men mycket slående ordstäv när man hanterar gamla hus och byggnader. Under de senaste veckorna har vi visat lite mer om detta. En trött och vacker, men i vår värld, så fjädrande hus ska rivas. Detta vackra hus kommer att dö. Men delar av det kommer gärna att ta hand om och bli den andra brödet. Bokstavligen. Det blir vårt bröd.

Alltid på jakt

Det började med att ugnen annonseras för försäljning. Jag brukar säga att utan kaffe och Finn.no, blocket.se och andra liknande platser på morgonen, är så inte Lars prata med 😉 Och det har kommit otroligt spännande ut av det! Nu behövde vi en kakelugn och rapporterade vårt intresse. När vi kom och tittade på den här vackra ugnen blev vi överraskad av synen på resten av huset. Ägaren hade ansökt om rivningstillstånd och var absolut inte intresserad av att ta hand om det gamla huset. Tomten är fantastisk och ett nytt hus av samma anledning kommer. Tyvärr, men vi är olika och man borde respektera det.

ambivalens

Det är med en ambivalent känsla man går runt i ett hus som man vet att bli sönder. Den största känslan är regelbunden sorg. Ta hand om förlusten av detta vackra kulturminnesmärke. Kräver att ta bort detaljer en efter en lämnar ett skal. Säkerheten att byggnaden har spelat sin roll. Det enda som verkligen betyder att allt är att vissa delar får leva vidare och kommer att glädja många för kommande generationer.

Mycket historia i en välskött bänkskiva
Lyckan var fantastisk!

Lyckligtvis hade ägaren en känsla av att han tyckte att det var synd att de gamla byggnaderna och detaljerna skulle gå vilse. Vi gick därför med på att vi kunde välja vad vi ville ha till ett visst pris. Han var glad och vi är glada. Glad av alla fantastiskt vackra och solida detaljer som vi kunde hämta och använda någon annanstans. För det mesta kommer vi att använda det själv på våra egna projekt, men en hel del kommer fortfarande att finnas tillgänglig i vår lilla byggaffär.

Det verkar som om vi kör loppor här 😉
Perfekt trappa för vår “nya” trappa
Läckra slitage!
Jag får ett “nytt” kök av det!

Av det som hämtades ut från detta vackra hus var det en stor del av härlig gammal köksinredning.

Skåp, bänkar, hyllor. Allt med läckra originalpatina och precis vad jag länge letat efter. Vi ska göra ett av rummen till ett rent kök. Och inte IKEA eller Noremak kök här på gården, nej! Drömmen är att göra ett kök med gamla element. Och sedan skapa ett kök som ser ut som det har varit där i över hundra år. Som jag sa tidigare: Ja, jag är en riktig nörd!

Från vårt tillfälliga kök – gammalt bakbord

Vi har samlat in artiklar för detta drömkök under lång tid. Vi har ett parti bord och en bänk som stod på en granne, hittade en gammal skafferi på thrifting och med allt som vi fick från huset som nu kommer att dö, så jag tror säkert är att vi försöker att nå målet … 😉

Så nu vet jag säkert att den glädje som så mycket kommer att gynna återigen försöker att kompensera för den stora sorg jag kände när vi demonteras och tog delar av det vackra huset för att dö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *