Fler än 100 måleriföretag har startat i år

Det renoveras mer än någonsin i Sverige och det har medfört att antalet hantverkarfirmor som startar har ökat de senaste åren. Det gäller särskilt målerifirmor där det har startat fler än 100 firmor sedan årsskiftet. Det ökade intresset för renovering, att fler svenskar äger sitt boende och ROT-avdraget tros vara en orsak till att ökningen. Vill du bli målare är nu en bra tid att utbilda sig.

Painter Working at Roofline

Målare i Stockholm söker erfaren personal

Målerifirmor i hela landet söker efter folk och särskilt i Stockholm det nästan är brist på erfarna målare. Efterfrågan på måleritjänster har ökat stadigt parallellt med de ökade bostadspriserna samtidigt som det var många Stockholmsmålare som gick i pension de två senaste åren. Flera Stockholmsfirmor har fått jaga arbetskraft i andra städer och i utlandet för att kunna ta fler jobb. Måleribranschen är ett säkert kort att satsa på om du står i valet och kvalet att söka dig till en ny karriär.

Tips för dig som vill bli en duktig målare

Hur blir man en duktig målare? Genom övning, hårt slit och ett öga för detaljer. Kundundersökningar visar att om målaren har gjort ett litet slarvfel så tappar man lätt förtroendet så att vara noggrann är en egenskap som passar en målare. Om du ska börja gymnasiet så kan du välja byggprogrammet med inriktning måleri och sedan gå som lärling för att utbilda dig till målare.

Om du är äldre än gymnasieåldern så kan du själv hitta ett måleriföretag som kan tänka sig att anställa dig som lärling. Det kan vara bra att utfört några enklare målerijobb hemma eller hos en vän som du kan dokumentera och visa upp för att ha referensprojekt. När din lärlingstid är slut så är du en färdig målare. Ett tips är dock att ta för vana att fortsätta gå på kurser i nya tekniker och liknande för att hela tiden utmana din egen förmåga.

Vad beror ökningen på?

Ökningen av måleriföretag har varit väntad länge och beror helt enkelt på att fler väljer att anlita ett företag för att måla om lägenheten och fasaden och andra måleritjänster. Även hos företag ser man att fler har anlitat en målare de senaste åren även om det är privatpersoner som är de vanligaste beställarna. En del frågar sig om mättnaden av nybyggen och den något avsvalnade bostadsmarknaden kommer att göra att trenden bryts – men det återstår att se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *